PRIMITORI. Carstovanii se bucura ori de cate ori vreun strain vine in vizita Uitati de lume. Cei 12 membri ai clanului Carstovan traiesc modest, in izolare, dar sunt fericiti si uniti
Cosmin GAGIU
Intr-un colt uitat de lume, departe de civilizatie, exista un loc in care 12 oameni isi duc viata de pe o zi pe alta in voie buna, uniti ca fratii. Toti locuitorii din Carstovani, judetul Dolj, poarta acelasi nume, Carstov. Satul, aflat la 12 km de Craiova, nu are mai mult de 12 suflete. Desi nu sunt bogati, membrii familiei traiesc in liniste si armonie. Mandria si speranta "clanului" este Ionel, nascut de curand, care a fost botezat recent.
Satul Carstovani se afla pe dealuri si are doar patru casute, ridicate de sute de ani. "Legenda spune ca in urma cu sute de ani, un barbat pe nume Carstov si-a ridicat o casa aici, in padure, au facut copii, iar copiii lor au facut la randul lor copii. Asa s-a populat zona si numele Carstov este purtat de toti cei care traiesc aici", a declarat Dorina Carstov, cel mai varstnic locuitor al satului, in varsta de 87 de ani. Chiar daca nu au scoala, o biserica sau magazin in satul lor, oltenii duc o viata linistita.
"Noi aici suntem foarte fericiti, chiar daca nu traim in lux. Suntem o familie unita si ne mandrim ca purtam numele unui om care a populat un loc uitat de lume", a declarat Iordache Carstov, de 77 de ani. Pana in urma cu cativa ani, locuitorii din acest sat nu stiau ce este curentul electric, iar acum sunt fericiti ca au renuntat la lumina lumanarii si au becuri in casa. Nu au masini si merg duminica la Craiova cu o caruta trasa de doi boi.
Singurul of al carstovanilor este teama ca localitatea ar putea disparea, din cauza ca sunt prea batrani si nimeni nu se aventureaza sa se stabileasca in acest colt uitat de lume.
Isi pun insa speranta