Constantin Arustei directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala• Preturile principalelor produse vandute in pietele iesene sunt mai mari decat media pe tara • Preturile mari sunt dictate, de cele mai multe ori, de intermediari si nu de producatori • In conditiile in care jumatate din pietele din Iasi sunt ocupate de speculanti si intermediari, produsele alimentare din piete sau magazinele de profil ajung sa fie aproape de doua ori mai scumpe decat la producatori
Iesenii platesc cele mai scumpe alimente din tara. Conform datelor furnizate de Directia Judeteana de Statistica (DJS) Iasi, preturile medii ale principalelor produse vandute in pietele agroalimentare din judetul Iasi sunt mai mari decat media pe tara. Astfel, daca un kilogram de cartofi costa in jur de 1,22 lei in alte judete ale tarii, in pietele iesene preturile pornesc de la cel putin 1,27 lei. La fel de scumpe sunt si rosiile, pe care comerciantii locali le vand cu 1,60 lei pe kilogram, in timp ce in Cluj, Brasov sau Timisoara cel mai mare pret este in jur de 1,35 - 1,4 lei.
Chiar daca judetul Iasi are printre cele mai mari suprafete de livezi de mere, producatorii continua sa exagereze la preturi si vand merele mai scump decat orice alt judet din tara. Daca pretul mediu al merelor la nivelul intregii tari este de 2 lei pe kilogram, producatorii ieseni practica un pret de aproximativ 2,10 lei. Cele mai mari discordante sunt in randul lactatelor, care sunt cu peste 2 lei mai scumpe decat media pe tara. Specialistii din domeniul agroalimentar sustin ca preturile mari sunt efectele secetelor din ultimii ani, care au redus substantial productia la cele mai importante culturi. "In general, preturile alimentelor nu au crescut foarte mult. Seceta de anul trecut a contribuit la cresterea preturilor. Productia a fost mult mai redusa, iar producatorii au m