Acestea au un conţinut mai mic de apă, se strică mai greu şi au o aromă mai puternică. Sursa: Hepta
Căpşunile proaspete se strică foarte uşor. Este preferabil să le foloseşti imediat ce le-ai cumpărat, pentru că atunci au cel mai bun aspect, cea mai bună aromă şi un conţinut crescut de nutrienţi, precizează specialiştii citaţi de publicaţia „Prevention“. Dacă nu ai de gând să mănânci aceste fructe imediat după ce le-ai cumpărat, scoate-le din plasă, pune-le într-un castron mare, acoperă-le şi lasă-le la îngheţat. Nu le ţine însă la congelator mai mult de două zile.
Spală fructele cu tot cu codiţe
La piaţă, ai grijă să alegi căpşuni cu aspect şi aromă plăcute. „Dacă ai posibilitatea să le speli, ar fi mai bine să guşti înainte să cumperi. Cele dulci sunt naturale, cele fade sunt forţate cu diferite substanţe“, explică Mioara Negoiţă, cercetător la Institutul de Bioresurse Alimentare din Bucureşti.
Fereşte-te de cele care sunt moi ori lovite. „De asemenea, evită-le pe cele care au puncte de mucegai. Este posibil să fi fost atacate de insecte“, mai spune cercetătorul Mioara Negoiţă. Codiţele nu trebuie să fie fragile şi să se desprindă uşor de fruct.
Înainte de a le servi, spală-le cu tot cu codiţe sub un jet rece de apă. Pentru a le păstra aroma, lasă-le câteva minute în castron, la temperatura camerei. După aceea, îndepărtează-le codiţele cu ajutorul unui cuţitaş. Căpşunile de mici dimensiuni sunt mai bune decât cele mai voluminoase, deoarece au un conţinut mai mic de apă şi se strică mai greu.
Dacă doreşti unele cu aromă puternică, este de preferat să le alegi pe cele de un roşu deschis.
Nu le pune de mai multe ori la congelator
Spală căpşunile doar înainte de a le consuma, iar dacă nu le mănânci imediat, aşază-le într-un recipient, pe un singur strat, într-un pros