Riscul de imbolnavire de cancer al gurii este determinat de niste gene si de ritmul cu care acestea descompun alcoolul in organism, potrivit unui studiu la scara mare realizat de cercetatorii scotieni, preluat de telegraph.co.uk. Sute de pacienti cu cancer al gurii, laringelui si esofagului, din Europa si America Centrala si de Sud, dar si oameni care nu sufereau de aceste boli au fost studiati de cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie.
Specialistii au studiat doua gene implicate in metabolizarea alcoolului, o substanta cunoscuta a fi un factor de risc pentru cancerul oral. Persoanele purtatoare ale unor variante ale acestor gene par a prezenta mai putine riscuri de a dezvolta cancer in zona gurii sau a gatului pentru ca alcoolul este descompus mai repede in organism. "Studiul indica faptul ca riscul de cancer oral este asociat atat cu anumite gene, cat si cu stilul de viata. In particular, riscul depinde de cat de repede reuseste organismul sa metabolizeze alcoolul. Rezultatele sugereaza ca riscul scade cu cat organismul reuseste sa metabolizeze alcoolul mai repede", a explicat profesorul Tatiana Macfarlane, coordonator al studiului publicat in Nature Genetics.
Riscul de imbolnavire de cancer al gurii este determinat de niste gene si de ritmul cu care acestea descompun alcoolul in organism, potrivit unui studiu la scara mare realizat de cercetatorii scotieni, preluat de telegraph.co.uk. Sute de pacienti cu cancer al gurii, laringelui si esofagului, din Europa si America Centrala si de Sud, dar si oameni care nu sufereau de aceste boli au fost studiati de cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie.
Specialistii au studiat doua gene implicate in metabolizarea alcoolului, o substanta cunoscuta a fi un factor de risc pentru cancerul oral. Persoanele purtatoare ale unor variante ale acestor