Comercianţii pun preţurile mari de aici pe seama costurilor. Hainele vândute în România sub anumite branduri continuă să fie mai scumpe decât în străinătate, chiar şi după eliminarea taxelor vamale, care a venit odată cu aderarea la UE. Lipsa concurenţei de pe piaţă reprezintă principalul motiv, susţin specialiştii. Piesele vestimentare pot fi achiziţionate la noi cu preţuri mai mari decât în alte ţări deoarece comercianţii au adaosuri exagerate din dorinţa de a-şi amortiza rapid investiţia. Sursa: Andreea TănaseSursa: AP Photo
1 /.
După ce am văzut cum transportul scump, autostră zile proaste, lipsa concurenţei şi lăcomia comercianţilor adaugă lei în plus la preţul final al laptelui sau al pâinii - produse de bază, pare cel puţin la fel de important de văzut de ce românii se îmbracă prost şi scump. Astăzi, în serialul „România, ţară scumpă“, încercăm să descifrăm misterul hainelor mult prea scumpe care se vând în magazinele de la noi.
Mai costisitor decât afară
Hainele vândute în România sub anumite branduri continuă să rămână mai scumpe decât în străinătate, chiar şi după eliminarea taxelor vamale odată cu aderarea la UE. Lipsa concurenţei este principalul motiv, susţin specialiştii.
În plus, magazinele de haine din România nu cunosc ideea de chilipir. Se vând fie „chinezării“, fie haine foarte scumpe, dacă raportă m preţul la puterea de cumpă rare. Conceptul de „outlet“ - magazine în care sunt vândute mai ales haine din sezoanele trecute -, se dezvoltă cu mare lentoare, în principal din cauza preţurilor mari ale terenurilor.
Raluca Hagiu, director editorial al Diviziei Reviste a grupului Ringier, şi-a dat seama, în urmă cu cinci ani, că este mai ieftin să cumperi în străinătate. „Am făcut shopping în Spania, la Mango, de unde mi-am cumpărat o pereche de pantaloni cu 30 de euro. Când am ajuns în ţa