Afirmatia facuta de locuitorii statului Chile potrivit careia cartoful a aparut prima data pe solul lor, a starnit o polemica aprinsa, Peru afirmand ca tuberculul provine, fara nici un dubiu, din zona lacului Titicaca, informeaza France Press. Expertii peruvieni resping afirmatiile ministrului chilian al Agriculturii, care spune ca 99 la suta dintre soiurile de cartofi care exista in lume sunt inrudite genetic cu cele cultivate in Chile.
"Cartoful chilian provine din cel peruvian, acest lucru este indiscutabil, iar tuberculul este originar din Peru, din regiunea nordica a lacului Titicaca, unde exista cea mai mare diversitate de soiuri", a spus Juan Risi Carbone, seful Institutului de cercetari agronomice (INA) din cadrul Ministerului peruvian al Agriculturii. Din regiunea Titicaca tuberculul s-a raspandit in regiunea andina si mai ales in Chile, a adaugat acesta, spunand ca soiul chilian este un nepot al cartofului peruvian. "Cartoful este la fel de peruvian ca citadela incasa Machu Picchu sau liniile Nazca" (desene preincase din desertul de la sud de Lima, n.r.), a mai spus cercetatorul. Cartoful peruvian a sosit in Europa in 1570, in timp ce soiul chilian a ajuns pe batranul continent 241 de ani mai tarziu, in 1811, a mai spus Carbone, citandu-l si pe David Spooner, un cercetator de la Universitatea din Wisconsin, SUA. Presa peruviana, care a acuzat ieri statul Chile ca vrea sa fure cartoful peruvian, raspunde intotdeauna cu promptitudine cand este vorba sa-si apere produsele de vecinul sau, asa cum a fost si cazul lui Pisco, un produs alcoolic produs din struguri. Ministrul Agriculturii din Chile, Marigen HornKhol, a inscris in registrul Serviciului agriculturii si cresterii animalelor (SAG) 280 de soiuri de cartofi, originari din insula Chiloe, sudul tarii. Potrivit statului Chile, 90 la suta din varietatile existente in Olanda sunt de origin