Comisia Europeană a aprobat importul de carne dezinfectată cu clor Unele state membre intenţionează să nu respecte indicaţia venită de la Bruxelles. Puiul american decontaminat cu
Comisia Europeană a aprobat importul de carne dezinfectată cu clor
Unele state membre intenţionează să nu respecte indicaţia venită de la Bruxelles.
Puiul american decontaminat cu apă de Javel (soluţie lichidă care conţine clor, utilizată ca dezinfectant) s-ar putea să reapară în farfuriile consumatorilor europeni. Comisia Europeană a autorizat importul de pui clorinaţi de peste Atlantic.
"Studiile ştiinţifice au demonstrat că nu există un risc imediat pentru sănătate", a declarat un reprezentant al Comisiei Europene.
Eurodeputaţii s-au declarat însă împotriva acestei decizii. Un parlamentar grec, Dimitrios Papadimoulis, a spus chiar că decizia este "o crimă împotriva sănătăţii cetăţenilor".
Opiniile specialiştilor, împărţite
Părerea specialiştilor vizavi de riscurile asupra sănătăţii la care se expun cei care consumă pui trataţi astfel sunt împărţite.
Conform unui studiu realizat de o asociaţie de consumatori americani (Consumer Reports), tratarea antimicrobiană practicată în abatoarele americane nu a redus riscurile de apariţie a salmonellei.
Pe de altă parte, reprezentanţii Agenţiei europene pentru securitate alimentară au afirmat că nu au detectat niciun fel de "problemă" sanitară. Totuşi, aceştia din urmă au adăugat că nu pot proba că recurgerea la acizii peroxidaţi, una dintre cele patru substanţe utilizate în decontaminarea puiului, garantează eradicarea sau măcar reducerea bacteriilor.
Puiul va fi etichetat corespunzător
Aproximativ 20 de state membre UE s-au declarat împotriva deciziei comunitare. Ei ar putea-o bloca de facto.
"Americanii pot avea modelul alimentar pe care şi-l doresc, dar nu suntem