"Adevărul" vi-i prezintă pe trei dintre membrii echipei din Ministerul Afacerilor Externe care au înclinat balanţa în favoarea României în "meciul" cu Ucraina Eforturile tinerilor
"Adevărul" vi-i prezintă pe trei dintre membrii echipei din Ministerul Afacerilor Externe care au înclinat balanţa în favoarea României în "meciul" cu Ucraina
Eforturile tinerilor diplomaţi Cosmin Dinescu, Veronica Anghel şi Felix Zaharia au convins comunitatea internaţională să sprijine Bucureştiul în lupta pentru conservarea mediului din Delta Dunării.
Delegaţii prezenţi la reuniunea Convenţiei Espoo desfăşurată la jumătatea acestei luni, la Bucureşti, au decis în unanimitate că Ucraina a încălcat prevederile tratatului de mediu transfrontalier în cazul Canalului Bîstroe. Aceştia au adresat ţării vecine un avertisment de încetare a lucrărilor. Succesul obţinut de partea română este însă rezultatul multor ani de muncă.
Dosarul Bîstroe a fost remis tinerei echipe din cadrul Direcţiei Drept Internaţional şi Tratate din care făcea parte şi Cosmin Dinescu în anul 2003. În 2006 s-au alăturat şi Veronica Anghel şi Felix Zaharia. Meritul celor trei tineri este că au reuşit să identifice punctele slabe ale dosarului: au atras organizaţiile de mediu de partea lor, au aflat că Ucraina are o problemă similară cu Republica Moldova şi că este interesată să fie primită în UE şi NATO.
Semne bune, trei ani mai târziu
Primele rezultate încurajatoare pentru ţara noastră au venit de abia în 2006, când o comisie internaţională de anchetă, creată în baza Convenţiei Espoo, a confirmat impactul negativ al proiectului ucrainean asupra ecosistemului Deltei Dunării.
Echipa din MAE român care a lucrat la dosar ne-a povestit că succesul obţinut se datorează, dincolo de abilităţile diplomatice ale celor implicaţi, faptului că dreptatea a fost de partea României.
C