CE BEM, CE MÎNCĂM
Mulţimea de aditivi alimentari şi grăsimea modificată chimic scad valoarea biologică a produsului şi îi pot îmbolnăvi pe consumatori.
Pe etichetă scrie că Hulalala este “atît de delicioasă! Atît de mult gust cu atît de puţine calorii. Fără zahăr, dar cu acelaşi gust întotdeauna. Nu vei putea rezista unei atît de dulci tentaţii”. Ingredientele acestui produs sînt: “apă, grăsimi vegetale hidrogenate (23%), fibre vegetale, stabilizatori: sirop de sorbitol (E 402ii), hidroxipropilceluloză (E 463), făină de roşcove (E 401), caraghenan (E 407), proteine din lapte, sare, emulgatori: stearoil-lactat de sodiu (E 481), mono şi digliceride din acizii graşi (E 471), lecitină de soia (E 322), aromatizanţi, îndulcitori: sucraloză, coloranţi beta-caroten (E 160a), stabilizatori: fosfat de sodiu (E 339), gaz inert: protoxid de azot (E 942). Produs fără zahăr cu conţinut de grăsimi vegetale”.
Dacă veţi consuma 100 de grame din acest produs veţi acumula 216/ 892 kcal/ kj, proteine 0,65 g, carbohidraţi 1,8 g, lipide 23 g.
ANALIZĂ. Produsul este un înlocuitor de frişcă cu profil nutriţional profund dezechilibrat, cu un exces de grăsimi vegetale hidrogenate (23%) periculoase pentru sănătate, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, acesta nu are zaharoză, însă conţine edulcoranţi artificiali nocivi (sorbitol, aproximativ 2 kcal/ gram), sucraloză şi o serie de stabilizatori E 463, E 401, E 407, emulgatori E 481, E 471. Consumatorii care fumează trebuie să fie atenţi la betacarotene E160a, din cauza riscului crescut de apariţie a cancerului pulmonar. Specialistul nostru atrage atenţia asupra conţinutului ascuns de sare, de care trebuie să ţinem cont pentru a nu depăşi doza zilnică admisă, de 6 g. Sodiul în combinaţie cu sursele de fosfor împiedică fixarea