Pentru că nu li se dau puncte dacă iau amenzi auto, conaţionalii noştri şoferi îşi asumă şi greşelile altora Conform prevederilor legii, poliţia spaniolă nu-i poate pedepsi şi cu
Pentru că nu li se dau puncte dacă iau amenzi auto, conaţionalii noştri şoferi îşi asumă şi greşelile altora
Conform prevederilor legii, poliţia spaniolă nu-i poate pedepsi şi cu puncte pe cetăţenii UE care posedă permisul de conducere eliberat în ţara lor de origine.
Potrivit legii spaniole, cetăţenii străini conducători de autovehicule pe teritoriul Spaniei nu sunt afectaţi de legea suspendării carnetului "pe puncte", intrată în vigoare la 1 iunie 2006.
Aceasta se adresează doar persoanelor care au permisul eliberat de poliţia spaniolă.
Infracţiunile la volan sunt pedepsite atât cu amendă, cât şi cu acordarea de puncte de penalizare şoferului.
Când aceştia acumulează 12 puncte, li se suspendă carnetul de conducere.
Firma decide cine conduce
Tot mai multe firme spaniole profită de această "breşă" din lege şi îi fac "vinovaţi" de toate amenzile pe românii angajaţi.
"Este vorba despre amenzile pentru depăşirea limitei de viteză, deoarece radarul fotografiază doar numărul de înmatriculare al autoturismului, nu şi şoferul. Firma dă vina pe angajaţii români, plăteşte amenda, iar muncitorii spanioli nu mai primesc puncte", explică managerul unei firme de amenajări exterioare din Catalunya.
Amenda nu se aplică vehiculului sau proprietarului, ci persoanei care era la volan în momentul încălcării legii.
Firma este cea care decide cine era la volan în data şi la locul respectiv.
"Iau vina asupra mea"
Tibi Blagov, din Barcelona, are permis de conducere, categoria B, de 12 ani. "Când am venit în Spania, în urmă cu trei ani, nu mi-am schimbat permisul de conducere cu unul spaniol, aşa cum au făcut mulţi prieteni ro