De la detectarea feţei la filmarea în mişcare lentă, noile camere video portabile vin cu funcţii adaptate la lumea modernă. Sursa: EVZ
Când cauţi astăzi prin magazine o cameră video portabilă, nu mai este suficient să te uiţi în fişa tehnică doar la rezoluţie şi zoom, ci trebuie să fii atent şi la însuşirile mai sofisticate.
Vânătoarea de feţe
Funcţia de detectare a feţelor din peisaj a fost importată de la aparatele foto. În cazul camerelor video cu această caracteristică, aparatul focalizează întotdeauna pe feţele oamenilor pe care le detectează într-un cadru, încercând să le înregistreze cu cea mai mare fidelitate. Este o funcţie utilă atunci când laşi camera să te înregistreze pe tine şi pe restul familiei, dar şi când pui camera pe un trepied, dar nu vrei să o tot mişti pentru a urmări chipurile.
Detectarea feţei funcţionează cu mici variaţii, după model şi compania producătoare. De exemplu, la modelul 1080i de la Xacti, caracteristica aceasta poate urmări 12 feţe simultan şi ajustează permanent luminozitatea şi contrastul în acele zone.
La modelele de la Sony, când este activată funcţia de detectare a feţei, aparatul alocă mai mulţi pixeli imaginilor din zonele respective.
Mai lent poate fi mai bine
Există acum tendinţa utilizatorilor de a face mici montaje primare direct din camera video, pentru a descărca după aceea în calculator un film care să pară profesionist.
La acest efect contribuie unele funcţii incluse în camerele moderne. De exemplu, funcţia „Super Slow Motion“ permite trecerea bruscă de la o filmare la rata de 300 de cadre pe secundă la una de 60 de cadre pe secundă. Dacă filmezi un sportiv care aleargă, poţi trece la modul lent atunci când acesta se apropie de linia de sosire şi să creezi astfel un efect cinematografic.
Această cara