Desi este sezonul fructelor si legumelor proaspete, producatorii de profil au crescut preturile. Datele statistice arata ca, in luna mai, cele mai importante scumpiri au fost la produsele proaspete. Chiar daca datele furnizate de Directia Judeteana de Statistica (DJS) Iasi arata ca preturile la principalele marfuri alimentare, nealimentare si servicii au crescut foarte putin luna trecuta, cele mai mari procente s-au adaugat la costurile pentru principalele alimente de sezon.
Pretul fructelor proaspete a crescut cu aproape sase procente luna trecuta, iar conservele s-au scumpit cu doua procente. Mai mult, pretul uleiului, dupa ce s-a dublat anul trecut, a mai crescut cu peste cinci procente. Chiar daca datele statistice arata ca produsele alimentare nu s-au scumpit foarte mult, rafturile magazinelor demonstreaza contrariul. Numai de la inceputul acestui an, alimentele de baza s-au scumpit de cel putin trei ori dupa ce s-au majorat preturile la gaze si combustibili si dupa o perioada constanta de depreciere a monedei nationale. Pretul marfurilor alimentare si nealimentare, precum si al serviciilor a crescut cu cel putin 20 la suta numai din 2007 pana in prezent. Pretul uleiului de floarea-soarelui, de exemplu, s-a dublat, ajungand de la 3-3.5 lei, cat era acum un an, la peste 7 lei in prezent. Specialistii din domeniu sustin ca in acest caz majorarile de pret nu sunt justificate, fiind rezultatul speculatiilor facute de agentii economici.
Desi este sezonul fructelor si legumelor proaspete, producatorii de profil au crescut preturile. Datele statistice arata ca, in luna mai, cele mai importante scumpiri au fost la produsele proaspete. Chiar daca datele furnizate de Directia Judeteana de Statistica (DJS) Iasi arata ca preturile la principalele marfuri alimentare, nealimentare si servicii au crescut foarte putin luna trecuta,