Consumul de cafea pe termen lung nu contribuie la cresterea riscurilor de deces prematur si ar putea reduce probabilitatile de moarte provocata de o maladie cardiovasculara, potrivit unui studiu publicat in Annals of Internal Medicine si preluat de Reuters. Studiile anterioare au sugerat o gama diversa de efecte asupra sanatatii ale consumului de cafea, de la beneficii la influente negative.
La noul studiu, coordonat de profesorul Esther Lopez-Garcia, de la Universidad Autonoma din Madrid, Spania, au participat 84.214 femei (perioada 1980 - 2004) si 41.736 de barbati (perioada 1986 - 2004) care lucrau in sistemul sanitar din Statele Unite. Voluntarii au oferit informatii despre consumul de cafea, alte obiceiuri alimentare, fumat si bolile de care sufereau. Nici un participant nu suferea, la inceputul studiului, de vreo maladie cardiaca sau de cancer. Cercetatorii au studiat riscul de mortalitate tinand cont de obiceiurile de a bea cafea, normala sau decofeinizata, ale participantilor la studiu. Cercetatorii au descoperit ca un consum regulat de cafea pana la sase cesti pe zi nu este asociat cu un risc crescut de deces. Consumul de cafea, ce contine o substanta stimulatoare, cofeina, si alti compusi importanti, a constituit o sursa de controverse in lumea stiintifica.
Consumul de cafea pe termen lung nu contribuie la cresterea riscurilor de deces prematur si ar putea reduce probabilitatile de moarte provocata de o maladie cardiovasculara, potrivit unui studiu publicat in Annals of Internal Medicine si preluat de Reuters. Studiile anterioare au sugerat o gama diversa de efecte asupra sanatatii ale consumului de cafea, de la beneficii la influente negative.
La noul studiu, coordonat de profesorul Esther Lopez-Garcia, de la Universidad Autonoma din Madrid, Spania, au participat 84.214 femei (perioada 1980 - 2004)