» Ucraina, care administreaza Insula serpilor, face de aproape patru ani o campanie de imagine agresiva, incercand sa demonstreze Tribunalului International ca aceasta insula este locuita si are viata economica.
» Romania este din ce in ce mai discreta, iar oficialii autohtoni evita sa vorbeasca despre Insula serpilor de frica "sa nu afecteze mersul procesului". Fostii sefi ai diplomatiei autohtone care s-au ocupat de acest subiect sunt optimisti si cred ca Bucurestiul va castiga la Haga in fata Kievului.
» Romania ar putea afla cel mai tarziu in martie anul viitor, cand este asteptata decizia Tribunalului de la Haga, daca va beneficia de o parte a resurselor naturale existente in apele teritoriale ale Insulei serpilor si in ce masura cheltuielile facute cu procesul se amortizeaza.
Daca pe 4 februarie 1948 premierul Romaniei, Petru Groza, facea cadou Insula serpilor noului aliat al tarii, Uniunea Sovietica, impreuna cu alte cateva insulite din zona Chilia, la 60 de ani de la acest act de generozitate Bucurestiul vrea sa recupereze macar partial apele teritoriale din jurul insulei. Ministerul Roman de Externe asteapta astfel pronuntarea Curtii de la Haga "la sfarsitul acestui an sau in prima parte a anului 2009" in ceea ce priveste delimitarea platoului continental din jurul Insulei serpilor. Pana atunci diplomatii autohtoni prefera sa nu faca valuri in jurul subiectului de teama ca eventualele declaratii sa nu fie folosite ca probe in dosar impotriva Romaniei. Purtatorul de cuvant al ministerului, Cosmin Boiangiu, considera ca "reactiile partii romane impiedica posibilitatea ca actiunile Ucrainei sa fie invocate in defavoarea Romaniei in contextul cazului in fata Curtii Internationale de la Haga".
In apele teritoriale disputate de Romania si Ucraina se estimeaza ca exista peste 10 milioane de tone de petrol si circa u