O alimentaţie bazată pe fructe şi legume bogate în antioxidanţi reduce riscul apariţiei cancerului de esofag, susţin specialiştii americani. Aceştia au vorbit de vitaminele C şi E, precum şi de beta-caroten, care acţionează cel mai bine în prevenţia acestei afecţiuni. Studiul a arătat o reducere cu 50 de procente a factorilor de risc asociaţi cancerului de esofag, după consumul de fructe şi legume în stare proaspătă, nu sub formă de suplimente.
Cercetătorii au observat că vitamina C şi beta-carotenul au fost asociate cu o reducere de 44-52 de procente a acestor factori de risc, iar vitamina E a fost asociată cu o reducere de 75 de procente. Specialiştii spun că datele acestui studiu nu fac altceva decât să confirme încă o dată faptul că o alimentaţie bogată în fructe şi legume consumate în stare proaspătă are beneficii asupra stării generale de sănătate a organismului. Aceştia cred că nu doar antioxidanţii au beneficiile menţionate, ci şi alţi compuşi ai vegetalelor. Studiul nu a putut demonstra dacă efectele dietei se pot observa şi în cazul unei tumori la nivelul esofagului, de aceea se vor face alte cercetări axate pe acest aspect. (E.H.)
O alimentaţie bazată pe fructe şi legume bogate în antioxidanţi reduce riscul apariţiei cancerului de esofag, susţin specialiştii americani. Aceştia au vorbit de vitaminele C şi E, precum şi de beta-caroten, care acţionează cel mai bine în prevenţia acestei afecţiuni. Studiul a arătat o reducere cu 50 de procente a factorilor de risc asociaţi cancerului de esofag, după consumul de fructe şi legume în stare proaspătă, nu sub formă de suplimente.
Cercetătorii au observat că vitamina C şi beta-carotenul au fost asociate cu o reducere de 44-52 de procente a acestor factori de risc, iar vitamina E a fost asociată cu o reducere de 75 de procente. Specialiştii spun că datele acestui studiu nu fac altceva decât să co