Medicii care lucreaza in acest moment in strainatate spun ca s-ar intoarce acasa doar pentru a lucra in spitale sau clinici bine dotate, astfel incat sa-si valorifice cunostintele capatate in Occident. In acest moment, insa, realitatea romaneasca nu ofera astfel de conditii. Asta chiar daca in Romania exista multe institutii sanitare care respecta standardele europene, dupa cum recunoaste unul dintre specialistii nostri care s-a intors din Franta sa munceasca intr-o clinica din Iasi. Medicul a luat aceasta decizie chiar daca in strainatate ar fi castigat de patru ori mai mult. Pe de alta parte, "omeneste, nu-i pot cere unui tanar sa ramana in Romania", recunoaste medicul, care este si conferentiar universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi.
Mihaela Diaconita este medic specialist alergologie si imunologie clinica si lucreaza in sectia de pneumologie a Spitalului Universitar din Caen, Franta. Bogdan Grigoriu s-a intors la Iasi dupa ce si-a dat doctoratul tot in Franta si a profesat intr-un spital din Paris. Lucreaza, ca si Mihaela, tot intr-o clinica de pneumologie. Fata si reversul unei realitati care dureaza de ani de zile – migratia doctorilor in spitalele occidentale.
Conditii pentru repatriere
In 2002, dorind sa efectueze un stagiu de pregatire intr-o clinica universitara din Occident, Mihaela le-a scris unor profesori pe care ii intalnise la diferite congrese sau ale caror lucrari de specialitate le citise. In cele din urma, a fost acceptata in sectia de alergologie a Spitalului Central Universitar din Nancy. "Pentru prima data vedeam lucruri de care doar citisem in carti. Dupa o luna mi s-a propus un post de rezident pe care l-am acceptat din dorinta de a cunoaste un alt stil de munca, si nu din motive financiare. Asa a inceput aventura mea in Franta", rememoreaza medicul.
Mihaela nu exclude varianta de