Zaharurile din fructe sunt mai daunatoare sanatatii decat celelalte tipuri de zahar pentru ca incurajeaza dezvoltarea unui abdomen voluminos, ce favorizeaza diabetul si maladiile cardiace, potrivit unui studiu publicat in revista New Scientist si preluat de telegraph.co.uk. Zaharurile din fructe, fructoza, care se gaseste si in bauturile racoritoare, contribuie mai mult la dezvoltarea unui abdomen voluminos decat celelalte tipuri de zahar.
Persoanele care au o circumferinta mare a taliei prezinta mai multe probabilitati de a dezvolta maladii cardiace sau diabet. Descoperirea ar putea indica un factor care sta in spatele prevalentei anumitor boli in ultimele decade. Fructoza se gaseste in fructele proaspete, sucuri de fructe, gemuri, dar si in bauturi racoritoare, multe dintre acestea fiind fabricate cu sirop de porumb cu concentratie mare de fructoza. Cercetatorii au analizat impactul unei diete cu concentratie mare de fructoza cu cel al unui regim care continea alte tipuri de zaharuri. La studiu au participat 33 de adulti supraponderali si obezi, care timp de 10 saptamani au avut o dieta normala. Ulterior, participantii la studiu au fost impartiti in doua grupuri, cel dintai primind un sfert din numarul zilnic de calorii din fructoza, al doilea, din glucoza. Dupa 20 de saptamani, ambele grupuri luasera in greutate in medie, acelasi numar de kilograme - 1,5. Totusi, cei care au consumat mai multa fructoza au remarcat o depunere mai mare de tesut adipos in jurul taliei, in timp ce cei care au consumat glucoza au raportat o raspandire a grasimii pe tot corpul. Peter Havel, de la Universitatea din California, Davis, coordonator al studiului, spune ca mai sunt necesare studii pentru a stabili o asociere intre fructoza si obezitate. El a recomandat, totusi, persoanelor care sufera de pre-diabet sa micsoreze cantitatile de produse ce contin fructoza. @N