„Tirul căruia i-au fost supuşi Ghişe şi Funar în aceste zile riscă să-i victimizeze pe cei doi în ochii electoratului, care vrea o presă mai puţin morbidă“.
Ioan Ghişe şi Gheorghe Funar şi-au ridicat în cap întreaga lume media românească, inclusiv organizaţiile profesionale şi Consiliul Naţional al Audiovizualului, cu iniţiativa legislativă referitoare la ştirile cu teme negative şi pozitive, care trebuie să fie prezente în proporţie egală la TV.
Cei doi politicieni au fost victime destul de uşoare pentru jurnalişti, în diferite studiouri TV, fiindcă breasla poate explica foarte uşor că legea e inaplicabilă şi restrânge dreptul la informare.
Dincolo de fond, deputatul PNL şi senatorul PRM au făcut toate greşelile de strategie posibile. Alineatul Ghişe-Funar, care ar trebui adăugat la Legea audiovizualului, a fost formulat fără consultarea puternicelor ONG-uri precum Centrul pentru Jurnalism Independent sau Agenţia de Monitorizare a Presei, a organizaţiilor profesionale precum Clubul Român de Presă şi a stârnit inclusiv criticile preşedintelui CNA, Răsvan Popescu. Ioan Ghişe, un liberal des invitat în emisiunile TV şi apreciat pentru discursul echilibrat, s-a asociat în plus cu controversatul senator PRM care a împânzit Clujul de tulnicărese şi bănci vopsite în roşu, galben şi albastru. Mai mult, cei doi şi-au susţinut şi poate continuă să-şi susţină punctele de vedere, deşi un „am greşit“ pur şi simplu ar fi fost poate mai bine primit de presă.
Ghişe şi Funar par scoşi din circulaţie de propria iniţiativă, iar textul de faţă ar putea găzdui încă o pledoarie bine argumentată cu privire la caracterul restrictiv şi neconstituţional al acesteia, ca şi la inaplicabilitatea ei. Argumente gen „ştirile sunt de la sine fapte cu conotaţii negative, fiindcă reprezintă excepţia de la regulă“ s-au auzit şi văzut des în aceste zil