Cu toate că fumatul este limitat drastic sau chiar interzis în locurile publice în multe ţări din UE, europenii reuşesc adesea să fenteze legislaţia antifumat. Sursa: Reuters
Deşi grupul statelor europene care limitează sau chiar interzic fumatul în locurile publice devine din ce în ce mai numeros, legislaţia împotriva consumului de tutun diferă de la ţară la ţară şi, nu de puţine ori, este foarte permisivă. Comisia Europeană s-a pronunţat, la începutul anului trecut, pentru o interdicţie generală privind fumatul în locurile publice închise şi a lansat o amplă dezbatere în vederea adoptării unor legi în acest sens la nivel comunitar, relatează AFP.
Multe state membre ale forului comunitar continuă să permită însă consumul de tutun în baruri, restaurante şi cafenele, printre acestea numărându-se Olanda şi Grecia (ţară unde numai fumatul pasiv ucide anual circa 600 de oameni). Aproximativ 38% dintre grecii adulţi fumează, la polul opus situându-se Suedia, ţară în care doar 16% din populaţia adultă are acest viciu. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Grecia rămâne una dintre puţinele state membre ale Uniunii Europene unde achiziţionarea de ţigări de către minori este încă permisă.
REFUGIU PENTRU AMATORII DE ŢIGĂRI
Barurile, incinte privilegiate
Olanda.Chiar dacă autorităţile olandeze vor interzice de mâine consumul de tutun în baruri, restaurante şi cafenele, celor care vin cu ţigarete de acasă li se va permite totuşi să fumeze în camere de sticlă special amenajate în incinta acestor localuri. În plus, spre bucuria patronilor de cafenele, consumul de canabis pur nu va fi interzis.
„Englezii, americanii şi japonezii sunt cei mai importanţi clienţi ai noştri. De foarte mult timp, ei nu mai fumează tutun deoarece tutunul este «ucigaşul» numărul unu al planetei“, spune Arjam Roskam, patronu