DEPOZITARE. Dupa recoltare, sangele placentar este pastrat in recipiente cu azot lichid, la o temperatura de -196 de grade Celsius Premiera. Daca pana acum, conservarea sangelui placentar se putea face numai in strainatate, de ieri, procedeul se practica si intr-o clinica din Cluj si costa aproape 3300 lei
Alexandra Nastase
La Cluj, s-a deschis, ieri, prima banca privata de celule stem. De acum, femeile insarcinate pot dona sau depozita sange placentar la acest laborator pentru a-si proteja copiii in cazul in care acestia ar putea avea probleme de sanatate.
Celulele stem, folosite in special in cazuri de leucemie, se recolteaza din cordonul ombilical sau din sangele placentar si se pastreaza in recipiente cu azot lichid la o temperatura de -196 de grade Celsius. "Laboratorul se afla la Cluj, insa orice mama, aflata oriunde in tara, la un spital judetean, care doreste sa depoziteze celule stem poate cere sa i se recolteze sange placentar la nastere. Procedura este simpla si dureaza intre 30 de secunde si 3 minute", a spus Sergiu Habago, managerul companiei care detine banca. Recoltarea, transportul si procesarea celulelor stem, in cazul femeilor care doneaza sange placentar, este gratuita, in timp ce pentru depozitare se percepe o taxa de 3.270 lei, care pot fi platiti in trei rate.
La aceasta suma se adauga o taxa anuala de intretinere a celulelor stem de 100 lei. Prima recoltare de acest gen din Romania a fost facuta de aceeasi companie in urma cu doi ani, iar depozitul de sange placentar se afla la o banca privata din Slovacia. Mamicile-vedeta au luat-o inainte si au depozitat deja celule stem. Printre acestea se numara Adriana Bahmuteanu, Roxana Ciuhulescu, Monica Columbeanu, Roxana Marcu si Sanda Ladosi. Pana acum, in lume, au fost efectuate 10.000 de transplanturi de sange placentar.
DEPOZITARE. Dupa recoltare, san