Episodul 1. Vestea
Dupa primele zilele eroice ale Revolutiei de la Judeteana, colonelul Goncea statu ascuns aproape o luna la Afinoghiu (Tilica) Bacanel-Obanceanu. Nu chiar tot timpul, mai disparea cate doua-trei zile. In mod obisnuit, pleca in zori, deghizat in maturator, purtand in coada tarnului o flamura tricolora mare cam cat un stergar de bucatarie, cu gaura de rigoare in locul mult hulitei steme socialiste. Se intorcea spre pranz, de data asta transformat in Jupan Goila, palarierul care avea atelierul peste drum de ramasitele fostei sinagogi. Mai iesea inca o data pe inserat, de data asta imbracat in straie femeiesti, de bona sau precupeata, cam grasana si cu sprancene groase, ravasite. Tara un carucior de piata, din care se vedeau cateva cratiti, un lighean rosu de plastic si o patura albastra, soldateasca.
Parcurgea atunci, in inserat, Strada Mare. Iesea de pe Afinului, traversa Scortarului, colt cu Soldat Tartanel Laurentiu, o cotea pe Dumbraveanca. La Farmacia nr. 12, in capatul strazii, il astepta prozatorul Burtancureanu.
Cei doi mergeau cu pas domol, nepasatori, de la un capat la altul al strazii, ca si cum ar fi manat o turma de vaci intoarse de la pascut. Burtancureanu ii povestea de una, de alta, iar Goncea, madama cu caruciorul, izbucnea din cand in cand in hohote napraznice, clocotitoare de ras. Se oprea si, proptit in carucior, salta patura, ascunzandu-si fata hohotitoare in stofa ei aspra. Eventualii trecatori izbucneau si ei spontan in torente hohotitoare, galgaitoare. Si erau mereu cativa in preajma lor. Printre ei, nelipsit, Constandin F. Panaitescu, ofiterul de la Starea Civila a Primariei, demascat ulterior, la trei ani de la Revolutia de la Judeteana, ca fost tortionar la Penitenciarul din Balta, implicat, intre altele, in moartea batranului Teofil Nisip, politician interbelic, erou judetean, martir pentru democratie,