Bem 90 de litri anual, tot atât cât ţările cu tradiţie, dar consumăm rar o bere de calitate.
Ben Vinken, singurul somelier de bere din lume, ne-a invitat să degustă m patru beri, toate fabricate după reţete internaţionale. Mai întâi, „a portretizat“ fiecare sortiment în parte.
Prima bere are 5% alcool, iar malţul şi hameiul sunt în echilibru perfect în această licoare. A doua, despre care se spune că este o bere „de femei“, are 5,1% alcool şi arome proaspete, de ierburi şi malţ. „O bere uşoară, rotundă, dulceagă. De altfel, Italia nu e recunoscută ca o ţară tradiţională a berii“, spune belgianul Ben Vinken.
Degustarea a continuat cu o bere daneză, mult mai gustoasă datorită concentraţiei de 5,4% alcool. „Spuma este frumoasă, simt arome de ierburi, asemă- nătoare cu legumele gătite, este aroma specifică a acestei mărci. La sfârşit, gustul este amar, uscat. Este printre puţinele beri din lume la care gustul este mai bun decât aroma“, explică somelierul.
„Cireaşa de pe tort“ a fost o bere belgiană clasică. Era produsă în urmă cu 60 de ani în berăriile abaţiilor, dar acum implicarea călugărilor se rezumă doar la etichetă. Chiar şi aşa, nu şi-a pierdut din calităţi.
„6,6% alcool, spumă frumoasă, ce lasă dantelă pe pahar, culoare aurie, fermentare la suprafaţă (produsă la temperaturi înalte, astfel încât drojdia se ridică la suprafaţă - n.r.), aproape tot ce vă puteţi dori de la o bere“, a detaliat somelierul. Prima bere a fost Heineken (produsă de Heineken România), a doua Peroni (berea italiană produsă de SAB Miller - Ursus România); a urmat Carlsberg (bere daneză, produsă de URBB - Tuborg România) şi ultima a fost Leffe (bere belgiană, importată de filiala locală a InBev).
Copiază degustarea de vin
„Există un ritual al degustării berii“, aşa a început Ben Vinken sesiunea de degust