Procurorii anticoruptie ancheteaza, in premiera, o posibila fraudare a bacalaureatului la Centrul de examinare de la Sighetu Marmatiei, unde membrii comisiei ar fi primit 100.000 de lei pentru a favoriza promovarea examenului. Astfel, ieri, 126 de lucrari apartinand elevilor de la Liceul Particular Ulmeni, care au dat bacalaureatul la Grupul scolar de Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei, au fost puse la dispozitia procurorilor DNA. Eventualele acuzatii de luare de mita planeaza asupra a trei membri ai comisiei de examen, printre care presedintele si un vicepresedinte, dar si asupra secretarei scolii.
Pe fondul posibilei fraudari a bacalaureatului, liderul PD-L, Emil Boc, i-a solicitat ieri premierului Calin Popescu Tariceanu revocarea din functie a ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, pentru "cea mai proasta si mai defectuoasa organizare" a bacalaureatului din ultimii ani. Replica ministrului Educatiei nu a intarziat. El a sustinut ca motivele invocate pentru demiterea sa sunt "politicianiste si mincinoase" si ca bacalaureatul a ajuns o arma politica. Pe fondul acestui scandal, rezultatele de la bacalaureatul din acest an nu sunt extraordinare.
Promovabilitatea, inainte de solutionarea contestatiilor, este cu aproximativ 4% mai mica decat media anului trecut. In plus, 23% din cei care au sustinut examenul nu au reusit sa obtina media minima de promovare, respectiv nota 6.
Promovabilitatea la examenul de bacalaureat, inainte de solutionarea contestatiilor, trece in acest an putin peste 77%, cu aproximativ 4% mai putin decat media anului trecut, potrivit datelor oferite de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Judetele fruntase sunt: Suceava, cu o rata de promovabilitate de 98%, urmat indeaproape de Constanta cu 97%, Botosani cu circa 97% si Mehedinti cu 95%. Diferentele fata de judetele cu promovabilitate redusa m