Relaţia dintre Bucureşti şi Chişinău trebuie gândită în contextul apartenenţei României la Uniunea Europeană După criticile şi atacurile lansate de peste Prut la adresa României,
Relaţia dintre Bucureşti şi Chişinău trebuie gândită în contextul apartenenţei României la Uniunea Europeană
După criticile şi atacurile lansate de peste Prut la adresa României, miniştrii de externe român şi moldovean au căzut de acord că e mai bine să mai discute.
Aflat la Chişinău într-un moment în care comuniştii din Republica Moldova încearcă să-şi convingă electoratul pentru alegerile legislative de anul viitor, ministrul român de externe, Lazăr Comănescu, a abordat cu omologul său, Andrei Stratan, toate problemele dintre cele două ţări.
Tratatul privind regimul de frontieră, Convenţia privind micul trafic de frontieră sau deschiderea de noi consulate româneşti la Cahul şi la Bălţi au dominat discuţiile.
Comănescu a menţionat că România şi Republica Moldova nu trebuie să devină ostaticele progresului în negocierile privind Tratatul de bază şi Tratatul privind regimul de frontieră, invocând cadrul european pentru soluţionarea acestor probleme.
"Substanţa este mai importantă decât timpul. Evoluţia în domeniul negocierilor este pozitivă", a subliniat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.
Discuţii în spatele uşilor închise
Prima vizită efectuată de un ministru de externe român la Chişinău după mai bine de doi ani de "îngheţ" a fost comentată ieri pe larg de presa de peste Prut. Publicaţiile "Timpul" şi "Jurnal de Chişinău" au menţionat tăcerea celor doi miniştri în faţa jurnaliştilor.
De remarcat este faptul că ministrul Comănescu a fost, pe durata celei mai mari părţi a vizitei, împreună cu omologul său, Andrei Stratan, cei doi având o întrevedere la sediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi un dejun de lucr