Creşterea rapidă a produsului intern brut chinez este stimulată în special de cererea mare la nivel naţional Un studiu realizat de o organizaţie americană de cercetare arată că, până
Creşterea rapidă a produsului intern brut chinez este stimulată în special de cererea mare la nivel naţional
Un studiu realizat de o organizaţie americană de cercetare arată că, până în 2035, China va avea cea mai mare economie a lumii.
În ultimii zece ani, economia chineză a crescut, în medie, cu 10% pe an şi continuă să fie puternică şi în 2008, se arată în raportul realizat de economistul Albert Keidel de la "Carnegie Endowment for International Peace", citat de AFP.
Pentru că succesul economiei chineze nu se datorează exploziei de exporturi, ci mai degrabă de cererea mare la nivel naţional, economia asiatică îşi va continua expansiunea şi pe parcursul secolului XXI. Keidel estimează că, până în 2015, China va surclasa SUA ca cea mai mare economie a lumii.
Standardul de viaţă nu se va îmbunătăţi
În prezent, produsul intern brut (PIB) al Chinei este de aproximativ 3.000 miliarde de dolari în comparaţie cu Statele Unite, al căror PIB atinge 14.000 miliarde de dolari. Pe baza unei unităţi de măsură mai controversate utilizate de Banca Mondială, paritatea puterii de cumpărare (PPP), Keidel subliniază că PIB-ul chinez este aproape jumătate din cel al SUA.
Conform acestei metode de calcul, economia chineză o va ajunge din urmă pe cea americană în 2020, cu un echivalent a 18.000 miliarde de dolari.
Schimbarea economică dramatică va ajuta China să devină o putere importantă şi în alte domenii, cum ar fi cel militar şi cel diplomatic.
Economistul Albert Keidel susţine că economia chineză o va depăşi pe cea a SUA în 2035, iar până în 2050, PIB-ul Chinei va ajunge la 82.000 miliarde de dolari, în comparaţie cu 44.000 miliarde de dolar