Masivul Retezat e o minune în sine. Înseamnă natură sălbatică, bolovănişuri abrupte, creste semeţe, plante şi animale rare. Dar perla coroanei o reprezintă lacurile glaciare. La acest capitol, masivul Retezat are numeroase superlative: cel mai întins lac glaciar (Bucura - 8,9 hectare), cel mai adânc (Zănoaga - 29 de metri), lacul aflat la cea mai mare altitudine (Tău Agăţat - 2.250 de metri). Sursa: Remus Suciu
În Retezat, considerat de mulţi drept cel mai frumos masiv muntos din România, aproape că nu există traseu care să nu-ţi dezvăluie şi un lac glaciar. Un tur al lacurilor glaciare din masiv este imposibil de făcut într-o singură zi. Îţi trebuie cel puţin 3-4 zile ca să le vezi aproape pe toate, cu rucsacul în spate.
Să le vezi însă pe câteva dintre cele mai frumoase, Bucura, Lia, Ana, Viorica, Florica, Tăul Porţii, Tăul Agăţat, Tăul Negru, Tăul Spurcat şi Zănoaga, ţi-ar ajunge o zi, dacă eşti bine pregătit fizic şi nu te afli la primul traseu montan dificil.
Turiştii se cunosc după ghete
La intrarea în Parcul Naţional Retezat, dinspre Haţeg via Gura Apei, nu treci de barieră până nu plăteşti 3 lei de persoană. Dacă nu ai deja o hartă a Masivului, eşti atenţionat că ar fi bine să cumperi una. Costă 25 de lei şi e chiar utilă. Pe ea sunt marcate toate refugiile Salvamont, locurile de campare şi traseele, cu tot cu gradele lor de dificultate.
De la barieră până la Poiana Pelegii mergi cu maşina mai bine de un ceas. În Poiana Pelegii (1.630 m altitudine), vin şi pleacă grupuri de turişti, majoritatea străini. Salvamontiştii îi cunosc mai ales după ghete. Cehii şi nemţii sunt uşor de recunoscut. La fel, ungurii, mereu bine echipaţi. Mulţi români urcă spre Lacul Bucura încălţaţi cu tenişi, adidaşi sau chiar cu şlapi.
Drumul până la Bucura durează în jur de trei ore. După un urcuş de vreo or