Cabana de la Păltiniş în care a locuit filosoful în ultimii patru ani din viaţă a fost închisă pentru public, dar deschisă pentru doctoranzi. Sursa: Humanitas
Oricine nu stă la Păltiniş trebuie să se simtă în exil“, spunea Constantin Noica. Cuvintele sale sunt inscripţionate pe o plăcuţă instalată în faţa cabanei de la Păltiniş, unde filosoful, de la a cărui naştere se împlinesc astăzi 99 de ani, şi-a petrecut ultima perioadă a vieţii. Până nu de mult putea fi vizitată, însă cabana a fost închisă pentru turişti, după cumpărarea sa de către Fundaţia Humanitas. Proprietarii consideră însă că astfel au redat-o culturii, şi că aşa se împlineşte visul lui Noica.
Fără indicatoare
Dacă nu ai mai fost niciodată la casa Noica din Păltiniş, nu vei şti pe ce alei s-o apuci când cobori din autobuzul care te lasă în faţa unui bar.
Casa lui Constantin Noica este prezentată drept punct de atracţie al staţiunii Păltiniş în toate broşurile sau site-urile turistice. Cu toate acestea, nici un indicator. Singurul indiciu e propria memorie, dacă ai mai călcat pe aici. Dacă nu te înşală, ai să o iei pe o cărare prin pădure, după ce înaintezi mai puţin de un kilometru pe cel mai de jos drum asfaltat. După ce urci printre copaci, vezi cabana. De privit, vei putea privi însă doar exteriorul, recent restaurat, din bârne negre frumos îmbinate. Obloanele maro sunt bine închise, liniştea e deplină. Pustiu.
Cu doar 4-5 ani în urmă, se putea intra în casă. În cămăruţa îngustă, te simţeai de parcă ai fi invadat spaţiul scriitorului: Noica părea să fi plecat într-una din plimbările sale, în timp ce tu rămâneai aşezat pe pat, privind la paltonul din cui, la ochelarii şi pipa de pe masă, la baston. O doamnă amabilă îţi spunea povestea locului unde Noica a locuit ultimii patru ani, locuinţa devenind loc de pelerinaj şi dialog cu discipoli p