90.000 de deţinători de arme sunt înregistraţi cu acte în regulă, iar anul trecut au avut loc aproximativ 1.000 de infracţiuni cu arme de foc. Sursa: Codrin Prisecaru
1 /.
Un taximetrist din Harghita a fost împuşcat în picior de fiul unui om de afaceri. O femeie din Timiş a primit nişte alice în coapsă de la vecinul ei, care încerca să ucidă o pisică. Un bărbat a fost rănit cu focuri de armă în faţa sălii de sport din Călăraşi.
Un hoţ de lemne a ajuns la spital după ce pădurarul pe care îl ameninţase cu moartea a tras în el. Poliţiştii din Timiş au descoperit un adevărat arsenal la domiciliile a patru bărbaţi, în urma percheziţiilor desfăşurate în mai multe localităţi din judeţ. Evenimentele relatate au avut loc doar în ultimele două săptămâni, semn că numărul agresiunilor cu arme letale şi neletale creşte pe zi ce trece în România.
Că sunt arme de foc, pistoale cu gaz sau cu gloanţe de cauciuc, românii cu bani îşi cumpără şi ei arme pentru autoapă rare, iar infractorii - pentru jafuri. Puţini sunt însă cei care ştiu să le folosească.
Zeci de mii de pistolari
Deja sunt inventariaţi aproape 90.000 de deţinători de arme letale şi neletale, cu acte în regulă, în evidenţele Direcţiei Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice (DAEST) din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Dar numărul deţinătorilor ilegali este departe de a fi ştiut. Cert este doar faptul că, anual, sute de arme de foc cu glonţ sau cu gaze sunt descoperite în coletele, portbagajele, buzunarele sau la domiciliile infractorilor. De cele mai multe ori, nu cei cu stare au de suferit de pe urma armelor, ci oamenii de rând fără apărare.
Aflaţi dincolo de ghişeele caselor de schimb valutar sau de amanet, ale farmaciilor sau în alte locuri cu valori mari şi pază puţină, angajaţii trăiesc într-un permanent pericol.