Pentru prima oară în destinul lor postdecembrist, vedetele tuturor partidelor se vor confrunta direct, nemilos, cu electoratul.
Pentru prima oară în destinul lor postdecembrist, vedetele tuturor partidelor se vor confrunta direct, nemilos, cu electoratul.
Din cele două sute de candidaţi la şefia Consiliilor Judeţene au cîştigat doar patruzeci şi unu de politicieni. Ceilalţi au pierdut. Dacă am face un sondaj de opinie ad-hoc, am descoperi că, dintre învinşi, sunt ştiuţi doar cei trecînd drept vedete ale politicii: Radu Berceanu, Cristian Boureanu, Cezar Preda la PD-L, Cristian Adomniţei la PNL.
Explicaţia fenomenului e simplă.
Pentru şefia consiliilor judeţene votul a fost uninominal. Ca şi în cazul primarilor (şi aici întîlnind nume răsunătoare de biruiţi), mulţi politicieni s-au confruntat direct, întîia oară în viaţa lor, cu electoratul. Cum însă orice cursă electorală e percepută ca un meci, o întrecere între persoane vii, dincolo de conotaţia politică, şi-a spus cuvîntul una de orgoliu.
Scrutinul pentru şefia consiliului judeţean a prefaţat astfel ceea ce se va întîmpla la parlamentarele din iarnă, dacă se va păstra varianta votului uninominal.
Pentru prima oară în destinul lor postdecembrist, vedetele tuturor partidelor se vor confrunta direct, nemilos, cu electoratul. E drept, unele au mai candidat: la preşedinţie sau la primării. Numai că electoratul de la uninominal e de un tip aparte. Dacă, la nivel naţional, opţiunea finală reunea categorii profesionale şi sociale diverse, la nivel de colegiu, candidaţii se vor confrunta cu opţiuni ale unui electoral cu trăsături specifice ţinînd de zonă. Una e să candidezi la Bucureşti, în zona Primăverii, şi alta într-un colegiu de sate sărace din judeţul Vaslui. Una e să te confrunţi cu alegătorii dintr-un sat ardelenesc, populat de tineri gosp