Un român din zece estimează că-şi va cumpăra o casă în următorii trei ani, pondere cu mult peste media din statele central şi est-europene, arată un studiu al grupului UniCredit. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
În cazul românilor, dorinţa de a-şi cumpăra o casă este invers proporţională cu veniturile lunare. Specialiştii din domeniu spun însă că intenţia nu înseamnă şi putere de cumpărare.
Datele relevă că 11% din populaţia României are în plan achiziţia unei locuinţe până la sfârşitul lui 2010. Alte 9% doresc să aibă o casă în proprietate în următorii zece ani şi 5% în mai mult de zece ani.
La nivelul statelor centrale şi est europene, doar 6% din populaţie are în vedere cumpărarea unui imobil în următorii trei ani. Piaţa imobiliară bucureşteană dă însă semne de oboseală: apartamentele vechi s-au ieftinit cu 12% în al doilea trimestru, faţă de primele trei luni ale anului, arată analiza site-ului imobiliar MagazinulDeCase. ro. În acelaşi timp, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la vânzare sunt cu 51% mai multe case, ceea ce reprezintă o supraofertă, neacoperită de creşterea cererii.
Intenţia nu este puterede cumpărare
Specialiştii din domeniu spun că intenţia nu înseamnă şi putere de cumpărare. „Studiul este optimist. Românii speră şi îşi doresc, dar dezideratele lor nu sunt acelaşi lucru cu realitatea, în contextul în care metrul pătrat construit continuă să se scumpească, iar costurile finanţării cresc“, spune directorul de expansiune la compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker.
„Pentru ca toţi să obţină locuinţa dorită, ar însemna să fie realizate circa 700.000 de tranzacţ ii anual, adică aproape de două ori mai multe faţă de cifrele din prezent“, comentează Călin Clinciu, director de dezvoltare la Euroest. Un alt studiu al UniCredit evidenţia, în urmă cu două luni, că un sfe