Dupa ce, la inceputul acestui an, surse din Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor declarau ca nu a existat niciodata in Romania o confirmare oficiala a virusului de gripa aviara si lansau ideea unei isterii artificiale, create de marii producatori de carne de pasare din Uniunea Europeana, pentru a elimina de pe piata concurenta romaneasca, acum procurorii demareaza cercetarea in amanunt a "facturii" aviarei, urmarind in special costurile dezinfectiei anti-aviara facute in vami. In Timis, anul trecut, dezinfectia s-a facut diferentiat, doar la frontiera cu Serbia, si a continuat pana in iarna. Ancheta ocoleste, deocamdata, Timisul
La nivelul intregii tari procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au pus sub urmarire penala mai multi responsabili ai Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor implicati in achizitiile de substante pentru dezinfectia anti-gripa aviara facuta in vami, dezinfectie care, spuneau oficialii A.N.S.V.S.A., a fost imperios recomandata de Uniunea Europeana. Ulterior s-a descoperit ca substanta cu care se facea dezinfectia este de sase ori mai diluata decat ar fi normal, fiind echivalenta cu o "dezinfectie" cu apa. Pe tot parcursul dezinfectiei, in Romania s-a folosit Virocid cu concentratie de 1/2400, desi concentratia normala era de 1/400. Iar o serie de oficiali din conducerile centrale ale Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare sunt acuzati ca, desi stiau ca "decontaminarea" cu Virocid e total ineficienta, au permis continuarea operatiunii, firma distribuitoare a acestei substante castigand licitatiile in 14 judete.
Timisul nu a fost printre ele, altfel ancheta s-ar fi intins in prezent si la cadre din conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Timis. "Nu s-a dat cu Virocid in Timis, s-a folosit alta solu