UE a constatat inca o data ca, in ceea ce priveste coruptia, nimic nu s-a schimbat in Romania si Bulgaria, doua tari unde "pestele de la cap se-mpute" si in privinta carora s-a facut o greseala prin admiterea lor in 2007 fara a indeplini conditiile, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung. "UE a constatat o data in plus ca nimic nu s-a schimbat in cele doua tari in ceea ce priveste coruptia. Intr-adevar, abordarea CE este nuantata pentru fiecare tara in parte, Romania aparand intr-o lumina intrucatva mai favorabila decat Bulgaria. Pentru cele doua tari constatarea CE nu este decat o catalogare, iar pentru celelalte state – o dezamagire", scrie FAZ. Ambele tari sunt cu mult in urma standardelor celorlalte membre UE, "autoritatilor postcomuniste lipsindu-le hotararea de a aborda problema cu obisnuita fermitate", scrie cotidianul german. "Ce ramane de facut?", se intreaba FAZ. Raspunsul este in acelasi ton cu restul articolului: "Este aproape de netagaduit ca s-a comis o greseala cand s-a decis aderarea Romaniei si Bulgariei in 2007.
Invatatura de minte pentru urmatoarele extinderi (nu prea apropiate): nici o aderare fara indeplinirea tuturor conditiilor". Die Zeit constata, la randul sau, ca "CE opreste platile catre Bulgaria" si scrie ca, dupa cat se pare, Comisia nu mai vrea sa arunce banii intr-un cufar fara fund. Nici Romania nu a scapat de criticile UE in ceea ce priveste esecul in combaterea coruptiei, remarca Die Zeit, dar aceasta nu trebuie sa se teama deocamdata de sanctiuni.
Publicatia electronica EUobserver analizeaza cele doua rapoarte privind coruptia si constata ca "CE si-a indulcit tonul referitor la coruptia din Romania si Bulgaria". EUobserver mai scrie ca UE a decis pe ultima suta de metri sa nu activeze clauzele de salvgardare pentru cele doua tari, dar va continua "pentru inca ceva vreme" monitorizarea progreselor in justitie. In