De ce i se spune salamului de Sibiu aşa? Cum se face pastrama de oaie? Dar caşcavalul afumat în cetina de brad?
Sunt întrebări la care orăşenii răspund cu greu şi doar dacă au fost în sate de munte. Astăzi, în centrul oraşului, la Piaţa Amzei, sibienii Gheorghe Bârză şi Lucia Bărbosa vă dezvăluie câte ceva din reţetele lor pentru produsele din carne şi lapte. La Târgul Ţăranului Român, de la ora 11.00, cei doi vor povesti publicului despre reţetele străvechi şi vor oferi o gustare cum nu găsiţi la supermarket.
Gheorghe Bârză, din Tălmacel, Sibiu, povesteşte de ce dădeau oltenii legumele pe salam de Sibiu. „Mai de mult, saşii făceau cârnat, cârnatul de casă pe care îl facem noi acuma. În ăla se băgau sare, piper şi usturoi, atât, fără alte condimente. Ei făceau cârnatul ăsta şi îl lăsau la uscat în pod“, spune sibianul. „Îi lăsa pe ăştia (oltenii - n.r.) să se ducă cu cârnatul - de aia îi zice salam de Sibiu, cârnat de Sibiu - treceau în Oltenia şi făceau trocul. Ei le dădeau cârnat de Sibiu şi ăia le dădeau legume. La noi nu era şi nu este zonă de legume. Şi de-acolo o rămas denumirea de «salam de Sibiu»“, încheie Bârză interesanta istorioară. Pentru poveşti ca asta şi mâncarea tradiţională, Târgul Ţăranului Român vă aşteaptă astăzi, de la orele 10.00 la 17.00, şi mâine, de la orele 8.00 la 14.00.