"Nu beau, pentru că iau medicamente" este lecţia învăţată de cei mai mulţi dintre pacienţi. Dar, dintre alimente, oare numai alcoolul este contraindicat în combinaţie cu tratamentele
"Nu beau, pentru că iau medicamente" este lecţia învăţată de cei mai mulţi dintre pacienţi. Dar, dintre alimente, oare numai alcoolul este contraindicat în combinaţie cu tratamentele medicamentoase?
"Ce pot să mănânc şi ce nu dacă iau medicamente?" Este întrebarea pe care mulţi pacienţi o pun medicului atunci când le este prescris un tratament. Interferenţele dintre alimente şi medicamente sunt extrem de multe, astfel încât specialiştilor le este dificil să stabilească reguli generale.
Mai multe informaţii legate de combinarea anumitor alimente sau a alcoolului cu medicamentele ne-a oferit prof. dr. Ion Fulga, medic primar boli interne şi farmacologie clinică, şeful Catedrei de Farmacologie şi Farmacoterapie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.
În interacţiunea dintre medicamente şi alimente intervin proprietăţile fizico-chimice ale moleculelor de medicament, cantitatea şi componenţa alimentaţiei, ordinea în care sunt ingerate medicamentele şi alimentele, dar şi intervalele de timp dintre acestea. Alimentele reduc spre exemplu absorbţia anumitor medicamente (rifampicina, oxacilina, ampicilina, furosemidul etc.), în vreme ce în cazul altor medicamente efectul este invers, de creştere a absorbţiei.
Spre exemplu, apa ingerată odată cu medicamentele poate grăbi şi creşte absorbţia intestinală a acestora. Apa ajută la dezagregarea şi dizolvarea formelor farmaceutice solide şi creşte viteza de golire a stomacului.
Evitaţi combinaţia de lapte şi antibiotice
Unele antibiotice (în special tetraciclinele) nu este bine să fie combinate cu laptele sau cu diverse produse lactate. "În combinaţie cu ionii un