Terenurile fostelor fabrici au preţuri ce pornesc de la 2.000 de euro/mp.
Ultimele terenuri de mari dimensiuni din Capitală vor fi tranzacţionate anul acesta, prognozează brokerii imobiliari. Singurele suprafeţe de peste un hectar aparţin platformelor industriale, care fie mai funcţionează la capacităţi reduse, fie şi-au încetat recent activitatea.
În prezent, numărul tranzacţiilor cu terenuri s-a redus la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar, potrivit specialiştilor, valoarea totală a acestora se ridică la nivelul celor din 2007. „Pe de-o parte, e vorba despre o creştere a preţurilor, dar şi de faptul că acum se tranzacţionează suprafeţe mari. Un exemplu ar fi terenul de 120 de hectare de la Tărtăşeşti, cumpărat de o companie spaniolă cu 100 de milioane de euro“, spune Ciprian Hrişcă, partener în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Teneo.
Terenuri puţine şi scumpe
Chiar dacă în interiorul Capitalei nu există suprafeţe atât de mari, mai sunt la vânzare parcele care depăşesc 10.000 de metri pătraţi. De cel mai mare lot dispune Republica, din estul Capitalei, care se întinde pe 24 de hectare, urmat de terenul fabricii de autobuze Rocar - 18 hectare şi de Titan Mar - şase hectare.
Preţul solicitat pentru suprafeţele scoase deja la vânzare porneşte de la 2.000 de euro/mp şi ajunge, în unele cazuri, la 3.700 de euro/mp. Proprietarii fabricii Pionierul, de exemplu, speră să obţină 2.500 de euro/mp pentru cei 15.600 de metri pătraţi. Şi fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, intenţiona să obţină o sumă considerabilă pentru cei 60.000 de metri pătraţi ai Titan Mar. Ultima dată când l-a scos la vânzare, terenul era evaluat la 3.300 de euro/metrul pătrat.
Anul trecut, au fost vândute mai multe fabrici din Capitală, printre care Laromet, Tricodava, Helitube, Electroapara