Rodica Culcer: "Decorată la Cotroceni şi ignorată de Londra cu prilejul ieşirii din scenă, secţia română a BBC World Service şi-a încetat ieri emisiunile în limba română, lăsând în peisajul mediatic românesc un loc pe care nu are cine să-l ocupe".
Istoria BBC în limba română nu poate fi rezumată în spaţiul acestui articol, iar semnificaţia sa nu este contestată nici măcar de adversari, dar plecarea BBC-ului din FM-ul românesc încheie o epocă dificilă, fără a deschide una mai bună.
Din punct de vedere profesional, BBC reprezintă o experienţă inegalabilă pentru orice jurnalist. Cei care n-au trecut prin şcoala sa probabil că nu-şi pot da seama câtă rigoare, câtă muncă şi câtă seriozitate impune această venerabilă instituţie angajaţilor săi şi nici cât de mult se învaţă din lucrul alături de nume grele ale jurnalismului anglo-saxon. Iar cei care au trecut prin această şcoală nu prea înţeleg cum se poate face jurnalismul după ureche, cu ştiri neverificate, amestecând informaţia cu comentariul, fără discernământ editorial şi - mai ales - fără curajul de a apăra valorile fundamentale ale unei societăţi democratice. La BBC nu erai certat pentru că ai atacat un demnitar din România, ci pentru că nu ai fost destul de incisiv cu el. Şi aceasta nu datorită specificului secţiei române, ci datorită culturii jurnalistice a instituţiei. Nu întâmplător, cei formaţi la şcoala jurnalistică a BBC au avut mari dificultăţi de adaptare la universul politicomediatic din România şi, deşi mulţi dintre ei au devenit nume cunoscute, evoluţia lor a fost blocată de presiunile politice. Cine s-a format însă ca jurnalist liber nu mai poate trăi ca sclav sau mercenar în meserie.
Este adevărat, pe de altă parte, că BBC oferea şi jurnaliştilor români care lucrau la Londra şi la biroul din Bucureşti o pavăză extrem de puternică, izolându-i practic de toate presiun