Scriitoarea Fadia Faqir, care luptă pentru demnitatea femeii islamice, a scris un roman cu tentă autobiografică - „Mă numesc Salma“. Sursa: Reuters
Tema condiţiei vulnerabile a femeii musulmane într-o societate dominată de bărbaţi este abordată cu mult curaj de scriitoarea britanico- iordaniană Fadia Faqir în cel de-al treilea roman al său, „Mă numesc Salma“, care a apărut de curând la Editura Leda, din cadrul Grupului Editorial Corint.
„Scriu ca să depun mărturie şi să fac dreptate. Scriu ca să exorcizez temerile oamenilor. Scriu în încercarea zadarnică de a-mi insufla mie însămi curaj. Drumul a fost şi mai este încă lung, cu multe oprelişti, dar fără opriri, însă, totodată, plin de recompense şi de surprize plăcute“, mărturisea autoarea care şi-a dedicat viaţa şi cariera susţinerii drepturilor femeii în lumea islamică şi încercării de a găsi o cale de reconciliere şi o punte între străvechile tradiţii musulmane şi Occidentul modern.
Durerea personajului principal al cărţii, Salma, o tânără care a fost silită să-şi abandoneze fiica, îşi are rădăcini adânci în însăşi experienţa de viaţă a autoarei care, în urma divorţului de soţul musulman, a pierdut legătura cu fiul său.
Între dragoste şi vechile legi sacre
Salma este o tânără păstoriţă beduină a cărei viaţă curge liniştit într-un sat de munte din ţinutul Levantului, până când dragostea o face să încalce una dintre legile sacre ale comunităţii din care face parte. Ea rămâne însărcinată în afara căsătoriei, cu un tânăr dintr-un trib rival. Tradiţia musulmană spune că onoarea familiei, grav afectată de această întâmplare, nu poate fi recâştigată decât prin uciderea celei care a păcătuit.
Preferând închisoarea unei morţi sigure, Salma dă naştere unei fetiţe care-i este luată de statul iordanian şi dusă într-un orfelinat pentru copii n