Ciocolata neagră, fructele proaspete şi mierea de albine pot constitui alternativa la dulciurile bogate în zaharuri Prin rafinare, zahărul pierde conţinutul de proteine şi ajunge să
Ciocolata neagră, fructele proaspete şi mierea de albine pot constitui alternativa la dulciurile bogate în zaharuri
Prin rafinare, zahărul pierde conţinutul de proteine şi ajunge să furnizeze un număr mare de calorii dăunătoare organismului.
Zahărul, deşi un aliment natural, este în prezent una dintre cele mai contestate alimente ca urmare a efectelor negative pe care le are asupra sănătăţii.
"Indiferent de starea de sănătate şi de forma fizică în care ne aflăm, zahărul este dăunător. Indiferent dacă este consumat în ciocolată sau în prăjituri, în bomboane sau în sucuri dulci, zahărul este format din glucoză şi fructoză care se absorb instantaneu şi duc la creşterea glicemiei şi la eliberarea de insulină în exces", a explicat medicul Lygia Alexandrescu, nutriţionist, consultant la clinica "Natural Silhouette".
Potrivit specialistului, prin consumul frecvent al alimentelor bogate în zahăr, pancreasul oboseşte şi nu mai poate elibera suficientă insulină pentru neutralizarea glucozei. În acest caz, glucoza se acumulează în sânge, iar persoana în cauză este diagnosticată cu diabet de tip 2. În general, obezitatea este primul semnal de alarmă în cazul unui consum excesiv de dulciuri.
Fructoza afectează dantura
"Zahărul joacă un rol negativ şi în sănătatea dentară. Bacteriile care se formează şi se dezvoltă pe suprafaţa dintelui folosesc drept sursă de energie zahărul. Ele se multiplică rapid, depunerile cresc şi se transformă într-un fel de depozit lipicios pe care saliva nu-l poate îndepărta şi care, în timp, favorizează apariţia cariei.
Fructoza este zaharida cu cea mai mare putere de îndulcire şi cu acţiunea cea mai nocivă asupra dantur