Conform unui bilant al ONU, inundatiile de luna trecuta au afectat 8.941 de locuinte din Romania. La numaratoarea Guvernului au iesit doar 5.500 si nu exista deocamdata nici o explicatie oficiala referitoare la diferenta dintre socoteala guvernantilor autohtoni si cea a expertilor Natiunilor Unite.
Numarul locuintelor afectate de inundatii a fost stabilit la 5.595, din care 3.900 necesita reparatii, iar 1.492 trebuie reconstruite. Anuntul a fost facut de ministrul de Interne, Cristian David, care a mai apreciat ca 21.190 de persoane au fost afectate de inundatii. In acest moment, reprezentanti ai Ministerului Muncii realizeaza anchete sociale in randul sinistratilor. Paul Pacuraru, ministrul Muncii, a aprobat primele plati pentru acordarea ajutoarelor de urgenta in judetele Maramures si Botosani. Pana vineri toate judetele afectate de inundatii vor primi ajutoarele de urgenta. Acestea se vor acorda diferentiat, in functie de gravitatea situatiei. Persoanele a caror locuinta a fost distrusa in totalitate vor primi cate 800 de lei, cele a caror casa a fost distrusa in proportie de peste 50% vor primi 500 de lei, iar celelalte persoane afectate vor primi cate 300 de lei. "Atrag atentia ca aceste ajutoare nu sunt destinate refacerii locuintei, ci pentru nevoi sociale si familiale urgente", a precizat Pacuraru.
Sinistratii care vor avea nevoie de reparatii la case vor primi 2.500 de lei, pentru consolidare Guvernul va aloca 5.000 de lei pentru fiecare locuinta, iar cei care au casele distruse in totalitate vor primi un ajutor de 10.000 de lei, plus un pachet de materiale de constructie.
Pana in acest moment au fost finalizate 6.550 de anchete sociale in patru judete. Numarul si valoarea ajutoarelor de urgenta acordate au crescut constant, de la an la an. In ultimii patru ani, 35,6 milioane de lei au fost cheltuiti pentru acest gen de ajutoare.