» Inca o dovada ca mai multe zone din Romania au devenit propice culturilor exotice. Taranii din satul prahovean Tohani cultiva migdali de mai bine de 200 de ani. Datorita climatului mediteranean al zonei, arborii s-au acomodat fara probleme.
» Specialistii in horticultura ne-au spus ca zona respectiva e propice si altor culturi exotice, precum kiwi si banane. Numai ca taranii din Tohani au luat-o inaintea stiintei si au plantat, de vreo zece ani incoace, smochini, pe care ii protejeaza iarna cu folii de plastic.
» Recolta anuala de migdale atinge o tona in acest sat prahovean. Taranii isi vand produsele fie la piata, fie intermediarilor, care, la randul lor, le livreaza fabricilor de ciocolata. Autoritatile locale vor sa organizeze o scoala pentru tarani, astfel incat localnicii sa afle de la specialisti cum pot cultiva si alte fructe exotice.
Migdalii romanesti au o poveste frumoasa intr-un anume colt de tara, acolo unde au aparut cu mai bine de 200 de ani in urma. Trebuie sa ajungi la Mizil, in judetul Prahova, apoi sa lasi campia in urma si sa te avanti pe "valurile" line ale dealurilor care iti ies in cale in timp ce urci spre comuna Gura Vadului, strabatand "padurea" tot mai deasa de vita-de-vie, pana cand ajungi intr-o vale inconjurata de stancarii, in satul Tohani.
Localnicii ne spun ca aici, la ei in sat, se vad cel mai bine urmele unei foste mari, ale carei adancuri s-au incovoiat apoi, facand sa vedem azi dealurile albicioase, din calcar, protejate ca rezervatie naturala. Cateva zeci de case abia se zaresc de unde ne-am cocotat noi, in varful unei movile, ca sa vedem satul. Zidurile mici au fost "inundate", dar nu de apa, ci de pomi, de mii de pomi. Sunt migdalii. "Acum e nimic, sa vedeti primavara cum e aici", ne spune unul dintre batranii locului, Iuliu Popa. Primavara, cand infloresc migdalii, tot satul se imb