Desi bucataria britanica nu se numara printre cele mai vestite sau macar apreciate din lume, cei care au perseverenta de a cauta bucate specifice vor fi in cele din urma rasplatiti. Iata cateva sugestii.
Hanul Spread Eagle, Stourton, Wiltshire
In acest sat cu o singura ulita e greu sa ratezi the Spread Eagle, care beneficiaza de pe urma apropierii de una din cele mai renumite gradini englezesti, cea a conacului Stourhead House, aflat in patrimoniul statului. Stephen Ross, proprietarul hanului, a reusit sa puna in valoare superba cladire in urma unor lucrari de renovare.
Printre elementele innoite se numara dalele din piatra, grinzile vopsite si cinci dormitoare imaculate. Meniul nu cuprinde o oferta foarte bogata si nici nu isi propune sa epateze prin rafinament. Iata cateva preparate tipice: pateu tararnesc presat, cu chutney de fructe, nuci murate si paine prajita (toast), un meniu traditional britanic cuprinzand mai multe feluri de branzeturi din vestul Angliei, precum si un fel mai imbelsugat, alcatuit din copan de rata Barbary, asezonat cu jambon afumat si o garnitura de fasole boabe.
* spreadeagleinn.com
Hanul Pear Tree, Whitley, Wiltshire
O fosta ferma, datand din 1750, Pear Tree acopera o zona intinsa, ce cuprinde mai multe gradini, in care flori de liliac inmiresmate si trandafiri marginesc pajisti ingrijite pana la ultimul detaliu. Atmosfera este extrem de relaxata, cu mese din lemn ce poarta patina timpului si cu un foc de busteni ce trosneste vesel. Opt dormitoare in stil contemporan sunt impartite intre han si un hambar transformat in spatiu de cazare. "Sufletul" locului e bucataria. Proprietarii hanului, Martin si Debbie Still, sunt adepti ai produselor organice; cat despre carne, ea trebuie sa provina de la animale lasate sa zburde liber in timpul vietii, si nu tinute la cotet. Incercati burta crocant