Un azil din Statele Unite le oferă cursanţilor şansa de a experimenta viaţa la 85 de ani.
Nu judeca pe cineva până nu te pui în pielea lui. Această expresie explică perfect conceptul care a stat la baza unui nou tip de cursuri profesionale din America, al căror obiectiv este de a preda „bătrâneţea“.
„Conceptul din spatele acestor cursuri este de a-i învăţa pe cursanţi problemele bătrâneţii, pentru a putea lucra mai bine cu persoanele în vârstă“, declară pentru AFP Steve Lemoine, directorul azilului din Ohio unde sunt organizate aceste cursuri. Participanţii sunt în general asistenţi medicali şi angajaţi ai caselor de bătrâni, dar şi oameni obişnuiţi, din generaţia „Baby Boomers“, născuţi între anii 1946 şi 1964, care vor să descopere ce le rezervă „vârsta a treia“.
Cu dopuri în urechi, pentru a slăbi auzul, şi dând permanent din mâini, pentru a imita artrita, cursanţii au şansa de a experimenta unele dintre ravagiile pe care timpul le face în trupul şi mintea noastră. „Scopul cursului este de a învăţa cum ne afectează bătrâneţea la nivel social, fizic, emoţional, cognitiv şi chiar spiritual“, spune Peg Gordon, unul dintre pionierii acestei metode de formare profesională, denumită „Xtreme Aging“, însemnând „îmbătrânire extremă“.
Olimpiada oamenilor bătrâni
Abordarea se bazează pe experienţa directă, care poate fi de multe ori radicală. Cursanţii sunt puşi să îndeplinească activităţi obişnuite, în ciuda unor artificii care imită handicapul bătrâneţii. Efectele cataractei sunt simulate prin purtarea unor ochelari speciali sau de scufundări, iar pierderea mirosului şi problemele de respiraţie pot fi mai uşor înţelese astupând o nară cu un dop de vată udă. Pentru a „gusta“ şi durerea pe care chiar şi un singur pas o poate provoca atunci când ai 80 de ani, participanţii trebuie să încalţe pantofi umpluţi cu b