Potrivilt unui proiect de ordin al Ministerului Sanatatii, numarul de ore in invatamintul preuniversitar va fi redus, ghiozdanele nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea copilului si lucrarile de control nu se vor mai da lunea si vinerea. Propunerile Ministerului Sanatatii vin in urma celor facute de cel al Educatiei, care sustine reducerea programei si a numarului de ore. Referitor la bacalaureat sau la problema curriculara, cele doua institutii nu au avansat nici o solutie.
Documentul supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sanatatii reglementeaza modul in care trebuie stabilit programul elevilor. Astfel, acestia nu vor mai avea doua ore consecutiv la aceeasi materie, nu vor mai da lucrari de control in zilele de luni si vineri si nici nu vor sustine mai mult de doua teze pe saptamina.
Grija pentru elevi merge si mai departe: numarul de ore va fi redus drastic. Scolarii vor invata maximum patru ore pe zi, elevii de gimnaziu cel mult patru-cinci ore, iar cei de liceu nu se vor osteni mai mult de sase ore zilnic.
Proiectul de lege se ocupa si de lumina din clase, care la orele de desen si de scriere va fi obligatoriu naturala. In acest context, se precizeaza ca educatia fizica nu se va mai face la finele programului.
Volumul si greutatea manualelor, ca si a altor rechizite, trebuie sa fie "adaptate la capacitatea de efort a copilului", de aceea ghiozdanul nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea elevului. Alimentatia trebuie sa tina cont de anotimp, virsta, starea de sanatate si de "specificul activitatii". Pupitrele vor trebui si ele sa fie reglabile.
Proiectul de ordin contine prevederi si in ce priveste numarul maxim de elevi dintr-o clasa. La gradinita, de exemplu, intr-o grupa vor fi cel mult 20 de copii, in crese, maximum 15 bebelusi, iar in ciclul primar o clasa nu va depasi 25 de elevi. @