Prezenţa trupelor ruseşti în Georgia a reînviat spaimele statelor din fosta sferă de influenţă sovietică şi retorica neputincioasă a Occidentului. Sursa: Reuters
Liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a ordonat ieri încheierea operaţiunilor militare ruse pe teritoriul Georgiei, relatează AFP. „Am luat decizia de a pune capăt operaţiunii“ care a avut ca scop forţarea autorităţilor georgiene să aleagă pacea în detrimentul ofensivei împotriva Osetiei de Sud, a declarat preşedintele rus, după o întâlnire avută, la Kremlin, cu mai mulţi responsabili din domeniul apărării. „Scopul este atins. Securitatea trupelor noastre de menţinere a păcii şi a populaţiei civile este restabilită. Agresorul este pedepsit şi forţele sale armate sunt dezorganizate“, a adăugat Medvedev ceva mai târziu, când l-a primit pe omologul său francez, Nicolas Sarkozy.
Dmitri Medvedev a pus două condiţii pentru încetarea ostilităţilor: trupele georgiene să revină pe poziţiile lor iniţiale şi să fie parţial demilitarizate, iar părţile beligerante să semneze un acord prin care să se angajeze că nu vor mai face uz de forţă, informează agenţia Reuters.
Potrivit adjunctului şefului Statului Major al armatei ruse, Anatoli Nogoviţin, Moscova a urmărit slăbirea potenţialului militar al Georgiei până la un nivel care să nu-i mai permită fostei republici sovietice o nouă tentativă de ocupare a Osetiei de Sud.
Sarkozy, prudent în declaraţii
Decizia preşedintelui rus privind stoparea activităţilor militare în Georgia reprezintă o „veste bună“, a spus Sarkozy, extrem de precaut în declaraţiile făcute la Moscova. „Este perfect normal ca Rusia să vrea să apere interesele rusofonilor din afara graniţelor sale, după cum la fel de normală este şi dorinţa comunităţii internaţionale de a «garanta integritatea, suveranitatea şi independenţa Georgiei»“, a ap