Mocanita care lega Sibiul de Agnita are mari sanse sa circule din nou dupa ce un consortiu initiat de Primaria Agnita a primit drept de concesiune pe 25 de ani pentru calea ferata ingusta ce leaga cele doua orase.
Proiectul mocanitei are sustinatori celebri. Printul Charles al Marii Britanii este cel mai cunoscut, insa si David Packard, unul dintre fondatorii companiei Hewlett Packard, si-a anuntat public sprijinul pentru acest proiect. Intreaga Vale a Hartibaciului vrea sa vada mocanita circuland inca o data. Ca urmare, Primaria Agnita a infiintat un Consortiu pentru dezvoltare interregionala Sibiu-Agnita, care a primit concesiunea liniei ferate ce leaga cele doua orase. Astfel, au fost oprite dezasamblarea caii ferate si valorificarea fierului.
Primul pas este realizarea unui nou studiu de fezabilitate. In curand va fi depusa o cerere la ADR Centru, unde exista o sectiune special destinata turismului pe caile ferate cu ecartament ingust. Maximul de finantare care poate fi obtinut este de 25 de milioane de euro. "Avem nevoie de aproximativ 100.000 de euro pentru un nou studiu de fezabilitate. Din acesti bani avem, deocamdata, 20.000 de dolari, obtinuti de Trustul «Mihai Eminescu».
Daca vom obtine restul de bani de la Ministerul Dezvoltarii Durabile, in cel mult patru-cinci luni depunem cererea de finantare la ADR Centru. In 120 de zile vom primi raspunsul, iar la finele anului 2009, cel tarziu, ar putea incepe lucrarile de reabilitare", a spus primarul Agnitei, Radu Curcean.
Pentru a continua extinderea liniei mocanitei, Consortiul de dezvoltare va trebui sa creeze o societate prin care sa poata reabilita calea ferata si sa poata cumpara locomotive si vagoane. Pana acum, Consortiul este compus din consiliile locale din Agnita, Marpod, Altana si Nocrich. Au fost invitate sa faca parte din acest consortiu si Consiliul Local si Consiliu