Atacurile urşilor bruni din Pirineii francezi s-au înteţit. Însă ecologiştii susţin că numărul plângerilor înregistrate este exagerat, iar cei care afirmă că aceste animale sunt un
Atacurile urşilor bruni din Pirineii francezi s-au înteţit. Însă ecologiştii susţin că numărul plângerilor înregistrate este exagerat, iar cei care afirmă că aceste animale sunt un pericol pentru fermieri sau pentru turişti nu fac altceva decât să determine autărităţile să ia măsuri în defavoarea acestei specii.
"Toate statisticile oficiale sunt false", a declarat indignat Claude Carriere, preşedintele Asociaţiei de Salvare a Faunei din Munţii Pirinei, în timpul unui dicurs ţinut la prefectura din localitatea Ariege, Franţa.
Păreri împărţite
Oficialii francezi îşi susţinpunctul de vedere: "Oamenii din zonă s-au plâns de nenumărate ori, chiar au fost atacaţi de curând doi tineri, care de-abia au reuşit să scape din labele unei ursoaice brune, iar datoria autorităţilor este aceea de a asigura securitatea cetăţenilor".
Asociaţia ecologistă franceză încearcă totuşi să-i convingă pe oameni că la fel de importantă este şi protejarea naturii, iar dacă urşii vor dispărea din peisaj şi vor fi capturaţi pentru a lua drumul grădinilor zoologice ar fi o mare pierdere pentru patrimoniul naţional al Franţei.
Urşii, care fac parte din peisajul montan, ar trebui echipaţi cu emiţătoare şi supravegheaţi, şi nu îndepărtaţi, a mai spus Claude Carriere. Un vânător francez a fost achitat în urmă cu o lună, după ce a ucis ultima ursoaică din munţii Pirinei. Judecătorul l-a absolvit după ce acesta a declarat în faţa curţii că ursoaica l-ar fi atacat fără motiv, iar el a fost nevoit să o împuşte ca să se apere.
Faptul că vânătorul a ucis ursoaica a declanşat un val colectiv de proteste din partea ecologiştilor şi din partea opiniei publice franceze. În acelaşi timp,