Canotajul este unul din sporturile care au facut cinste Romaniei, aducand la palmaresul tarii noastre 35 de medalii. Efortul pe care il depun insa la antrenamente canotoarele noastre este imens, daca stai sa te gandesti ca o vasla cantareste aproape 3 kilograme, iar cantonamentul tine 11 luni pe an. Departe de casa si de familie, sportivele noastre s-au pregatit pentru a ataca din nou aurul si a-si mentine suprematia si la aceasta Olimpiada.
La Sydney, la Olimpiada din 2000, si la Atena in 2004 am fost prima tara cu cele mai multe medalii olimpice de aur la probele de canotaj. Anul trecut, 4 canotoare romance au fost nominalizate in topul celor mai bune sportive ale ultimilor ani. Ele sunt Georgeta Damian-Andrunache, Doina Ignat, Viorica Susanu si Elena Georgescu-Nedelcu, componente ale echipajului de 8+1, campioane olimpice si vicecampioane mondiale la competitia de la Munchen. Sambata, Georgeta Andrunache si Viorica Susanu vor participa in finala probei de canotaj - doua rame, iar duminica, echipajul de 8+1 va ataca din nou, aurul olimpic.
La editia de acum 4 ani a Jocurilor Olimpice echipa de canotaj a Romaniei a participat la 4 probe si a castigat 3 medalii de aur. Pregatirea pentru Olimpiada din acest an a durat 11 luni. Atat au stat in cantonament canotoarele noastre. Ele au un program fix, cu 2 antrenamente zilnic, indiferent de starea vremii.
"Canotajul este un sport de exterior, asadar suntem obisnuite cu asemenea situatii si cu conditii meteo mai putin favorabile. Dar cand stii pentru ce ai plecat la drum, nu te mai gandesti la incurcaturi. Acasa, la Snagov, uneori vaslim si pe ploaie, mai ales daca ploaia incepe dupa plecarea pe apa. La fel se intampla si pe timpul curselor: ele nu vor fi intrerupte daca vremea se strica dupa luarea startului", spune Constanta Burcica.
3 mamici avem in echipa de canotaj