TVR 2, sâmbătă ora 16.30 Simpaticul britanic se foloseşte de celebritatea sa pentru a atrage atenţia asupra unor probleme serioase Specialistul în artă culinară este, aşa cum se
TVR 2, sâmbătă ora 16.30
Simpaticul britanic se foloseşte de celebritatea sa pentru a atrage atenţia asupra unor probleme serioase
Specialistul în artă culinară este, aşa cum se descrie chiar el, "un tip hiperactiv", care se preocupă de bunăstarea celor din jur, dar şi de cea a propriei familii.
În seria difuzată de TVR 2, Jamie se află în Australia, unde selectează ucenici pentru deschiderea unui restaurant cu alimentaţie sănătoasă. Prima oară a pus această idee în practică în 2002, când s-a hotărât să dea o şansă şi un viitor tinerilor cu situaţii sociale dificile.
Ucenicii de atunci erau foşti hoţi de buzunare sau de maşini, tineri dependenţi de droguri sau de alcool, mame adolescente şi singure care au putut învăţa tainele bucătăriei de la un adevărat maestru. Cei selectaţi au fost angajaţi la restaurantul Fifteen ("Cincisprezece").
Acest program a fost extins şi în alte zone, precum Amsterdam şi Cornwall. Provocarea următoare a fost chiar Australia, în 2006. În numai trei luni, Jamie Oliver a reuşit să găsească o locaţie pentru restaurant, să selecteze 25 de ucenici şi să îi iniţieze în gastronomie.
Jamie a vrut să aleagă tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, cu adevărat uitaţi de societate, care nu au casă, loc de muncă şi nici studii. Cei 25 au fost aleşi din peste 28.000 de candidaţi.
Familia, pe primul plan
Jamie conduce un restaurant, realizează emisiuni, documentare de televiziune, se implică în politică, mai ales pe partea de sănătate şi de educaţie, şi în schimbarea alimentaţiei şcolarilor, scrie cărţi despre ABC-ul gastronomiei şi are o frumoasă familie, pe care o menţionează des în emisiunile sale.