După o săptămână de bombardamente şi incidente violente, ieri a fost ziua primului semn de bunăvoinţă manifestată de armata rusă în oraşul Gori: militarii lui Putin, care deţin în continuare controlul absolut în zonă, au permis intrarea în localitate a unui convoi umanitar, escortat de câteva maşini ale armatei.
Coordonaţi de un general sosit la faţa locului, soldaţii au lăsat să treacă de „bariera“ improvizată din tancuri câteva maşini încărcate cu alimente, ambulanţe, un autocar cu măicuţe, chiar şi câţiva jurnalişti. Aceştia au fost însă aleşi cu atenţie de un general rus.
Înainte de a-i desemna pe câştigă torii „loteriei audio-video“, el a ţinut totuşi să facă şi un anunţ: „Ziariştii georgieni ar face bine să plece de aici. Sunteţi părtinitori şi aţi dat informaţii eronate, aşa că plecaţi!“. Împreună cu maşinile din convoiul umanitar au intrat în Gori şi două coloane oficiale: într-una se afla ministrul securităţii naţionale, iar în cealaltă, Patriarhul Georgiei. Fiecare maşină care a intrat în oraş a fost percheziţionată cu atenţie, pe motiv că printre cutiile cu făină, sticlele cu ulei şi tuburile de medicamente s-ar putea afla şi bagaje „periculoase“.
Relaxare cu arma la îndemână
Sosirea convoiului a fost singurul eveniment care le-a tulburat liniştea soldaţilor care supraveghează intrarea. În rest, ei s-au bucurat pentru prima dată după multe zile de o dimineaţă liniştită: s-au odihnit pe iarbă şi pe tancuri, cu armele la îndemână, iar unul dintre ei chiar asculta muzica de pe telefonul mobil, la umbra copacilor. Pe lista preferinţelor sale se afla şi celebra piesă „Ciobanul singuratic“, interpretată la nai de românul Gheorghe Zamfir.
Cu obuzul în curtea casei
Una dintre principalele ţinte ale bombardamentelor ruseşti, Gori a devenit, de o săptămână, un oraş-ruină, pustiu şi dezolan