CE BEM, CE MÎNCĂM ● Conţine E 320 care este cancerigen
Compoziţia grisinelor cu un exces de glicede face ca acestea să aibă o valoare energetică foarte mare. De aceea, sunt contraindicate celor cu probleme de greutate.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Conţine E 320 care este cancerigen
Compoziţia grisinelor cu un exces de glicede face ca acestea să aibă o valoare energetică foarte mare. De aceea, sunt contraindicate celor cu probleme de greutate.
Grisinele cu mac Pavi au în compoziţie: făină de grîu, sare, drojdie, extract de malţ, ameliorator de făină (zaharoză, alpha amilaza), antioxidanţi (B.H.A. butilhidroxianisol E 320, acid ascorbic E 300), emulgator (mono şi gliceride ale acizilor graşi E 471), mac (3%). Consumînd 100 de grame din acest produs veţi acumula 277,7 kcal/1163,1 kj, 8,4g proteine, 7,6g lipide şi 41,8g glucide.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat ca fiind de panificaţie de tip grisine cu profil nutriţional dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de glucide cu absorbţie lentă (amidon din făină de grîu), dar şi cu absorbţie rapidă şi index glicemic ridicat, din extractul de malţ şi zahăr. Din această cauză, încărcătura glicemică a produsului este mare, producînd fluctuaţii periculoase ale glicemiei. Grisinele au densitate energetică medie spre mare, 277,7 kcal pe 100 de grame. Produsul este obţinut şi cu ajutorul aditivilor alimentari din categoria antioxidanţilor, emulgatorilor. Dintre E-urile folosite, E 320, butilhidroxianisolul, este cel mai periculos. Acesta poate provoca alergii şi stări de somnolenţă. Mai mult, induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD) şi are efecte estrogenice. Cel mai grav este faptul că E 32O este cancerigen. Grisinele conţin o sursă de gluten şi sare ascunsă de care trebuie să se ţină cont pentru a nu se depăş